SUKSESSHISTORIER
Sykling i fellesskap
Gunn Karin Serigstad og Siv Jakobsen hevder det kun er inne det er stygt vær ute.
Ingenting er bedre enn å starte arbeidsdagen med en dusj og en kaffekopp etter å ha tilbakelagt dagens første sykkeltur! Det er jobbsyklistene Gunn Karin Serigstad og Siv Jakobsen skjønt enige om. De jobber begge ved Hovedkontoret hos Magnar Eikeland på Sola, en bedrift som i stor grad har lagt til rette for sykling til jobb. Med innvielse av nye lokaler i 2010 fikk man samtidig fasiliteter som dusj, garderobe og tørkeskap. Sykkelparkeringen utenfor vitner om flere som har gjort tilsvarende valg av transportmiddel. Det er likevel ekstra stor aktivitet i forkant av Nordsjørittet.

Det var sånn jeg begynte, sier Gunn Karin. Trening til Nordsjørittet. Komme seg i form. Jobbsyklinga fulgte som en naturlig forlengelse av dette. Først med et mål om å sykle én gang i uka, men så ble det raskt en del av den daglige rutinen. Siv begynte på sin side å sykle istedenfor å bruke bil til små handleturer og ærend, og fikk en god opplevelse med dette.

Begge tilbakelegger en betydelig distanse hver dag. Mens Gunn Karin teller hele 27 km. én vei, sykler Siv "bare" 15. Sykkelveien fra Lye til Sola er fantastisk, med lys langs hele strekningen. Det er ekstra fint å være to om å sykle sammen, og det går aldri så fort at man ikke har tid til å snakke på veien. God og svett blir man likevel. På den måten blir dagens trening gjort unna som en del av den daglige transporten til og fra jobb. Man slipper å dra ut igjen for å trene. Når man først er hjemme så er man hjemme. Med såpass lange distanser hver vei vil det gå mer tid enn ved bilkjøring, men må man se det i et helhetsperspektiv, sier de to.

For begge handler det mer om frisk luft og velvære enn noe annet. Man slipper bompenger, kø og får bedre helse. Siv forteller at hun var mye plaget av tette bihuler tidligere, og merker stor endring  pga. syklinga. Man blir vel på mange måter herdet, sier hun, og tror flere hadde blitt «bitt av basillen» om de bare hadde prøvd. Hennes mantra er at det kun er inne det er stygt vær ute. Og engasjementet for sykling blir registrert av ungene. Det er viktig å vise dem at sykling i hverdagen er noe som faktisk fungerer, sier hun.

Så lenge vi er to som er sammen om syklinga så ligger det langt inne å avlyse turen for noen av oss. Sikkerhet er likevel viktig. Når syklinga ikke lengre er helsebringende så lar vi være. Vi sykler ikke når det er glatt, sier de to. Utenom dette lar de seg ikke stoppe av noe. Handling av dagligvarer gjøres smartere og utsettes til andre tider. Det er egentlig ikke et problem.

Folk må bare prøve, sier Siv. Man har så mange forestillinger i hodet om hvordan det er før man har gitt det et forsøk. Jentene kommenterer også at de møter mange  glade mennesker på sykkelstien. De  smiler og hilser til hverandre. For å komme i gang anbefaler de to at man ikke setter for store mål med en gang. Kjenn på helseeffekten, hvordan man raskt oppnår bedre form og kondisjon, og la dette motivere til videre satsing. Å registrere turer på Sykkelløftet er en motivasjon i seg selv. Før man vet ordet av det har man syklet like lang som fra Stavanger til Kristiansand, og da føler man på stoltheten og begynner å se ting i sammenheng både i lys av økonomi og helse.
Sykkelløftet er et unikt samarbeid mellom Næringsforeningen, Rogaland fylkeskommune, Statens vegvesen, Stavanger og Sandnes kommune.
Målsetningen er å få flere til å sykle til jobb en gang i uken!
Personvernerklæring
Utviklet av Netpower