SUKSESSHISTORIER
20 kilo lettere
Trond Nor-Hansen hevder begrensinger kun sitter i hodet. Resultatet kan måles i kilo.
Trond Nor-Hansen bor på Tasta og jobber til daglig som designer hos West Office i Stavanger. Da bedriften flyttet kontor fra Kalhammeren til Verven, ble det naturlig å tenke sykkel som fremkomstmiddel. «Jeg bruker ikke bil i jobbsammenheng, og bare parkering alene vil komme på 800 kroner i måneden som må skattes for», sier han. Kostnader til drivstoff kommer i tillegg.

Trond brukte ei uke på å sondere terrenget mellom hjem og jobb for å finne ruta som krever minst energi. Det viktigste for å komme i gang med jobbsykling er å få på plass gode rutiner. For ham handler dette minst mulig om utstyr og type sykkel, men i større grad om riktig tøy til enhver anledning. «Begrensninger finnes bare i hodet», sier han. Med litt planlegging og forberedelser dagen før, vet man hvor man har alt om morgenen. Man må vite hvor hjelmen er og unngå å lete etter diverse plagg etter hva været tilsier. Trond mener det også må være lov å starte med godværsdagene. Det viktigste er å komme i gang. Å si at man skal begynne forsiktig med å sykle hver tirsdag kan være hardt nok dersom det regner vannrett. Han tror det er en bedre tilnærming å si man skal sykle når det er bra vær. Kanskje blir det en periode med lite eller ingen sykling, men så får man plutselig en fin periode derpå. I lengden jevner det seg ut, og man sørger for å bygge en vane som er lystbetont. Folk må finne sin egen greie, bare de gjør det, sier han.

Trond sparer ikke tid ved å bruke bil til jobb, til tross for at tempo på jobbsyklingen er bedagelig. Dette er transport, ikke trening. Det går «flaut seint». Dette handler å komme seg fra A til B uten å bli svett. Energien vil han heller bruke på ordentlige treningsturer.

En kollega utfordret Trond til å delta på Nordsjørittet i 2013. Erfaringen fra sykkelsetet var minimal, men de første treningsturene ble observert av TOSK (Tasta og omegn sykkelklubb) der Trond raskt ble innrullert. Klubben skal passe for alt fra eliteryttere til ferskinger, med sosial profil og god stemning i fokus. På trening stiller man i matchende drakter, sykler disiplinert og følger trafikkreglene. For å markere sin nye rolle i rekkene fikk Trond laget en egen trøye med påskriften «Fersk TOSK» og med «L» prøveskilt trykket på.

Som et biprodukt av sin satsing har Trond syklet seg nærmere 20 kilo lettere. Vekttapet var aldri en motivasjonsfaktor i seg selv, men kom som ren bonus. Fra en som knapt kom seg opp Ullandhaugbakken deltar han nå på løp og innrømmer selv at han er «hekta». Når man trener gjennom hele vinteren og opplever at vannet i drikkeflaska fryser til is, kan man fint underbygge påstanden. Sykling er også utmerket for alle som sliter med belastningsskader fra annen idrett. Trond var tidligere aktiv squash-spiller, men måtte til slutt velge mellom et liv med kortisonsprøyter eller en helt ny innfallsvinkel. Han tror mange som driver aktivt innen andre idretter ofte kommer til det samme punktet. Sykle kan man gjøre så mye og ofte man vil, uten å tenke belastning.
Sykkelløftet er et unikt samarbeid mellom Næringsforeningen, Rogaland fylkeskommune, Statens vegvesen, Stavanger og Sandnes kommune.
Målsetningen er å få flere til å sykle til jobb en gang i uken!
Personvernerklæring
Utviklet av Netpower