TIPS
Vårpuss av sykkel
Våren er her og du er klar, men hva med sykkelen din?
Det er alltid triveligere å sykle på en ren og knirkefri sykkel, og ekstra trivelig er det om man ikke overfører all skitten fra sykkelen til seg selv. Med engangshansker og avis gir man seg selv et utmerket utgangspunkt. En avis mellom kjedet og hjulet hindrer også at olje kommer på hjulet og eikene.

Ikke bruk høytrykksspyler da denne fjerner fettet fra sykkelen og forårsaker rust. Vann, Zalo og en oppvaskbørste er perfekt.

Teflonolje er selvrensende og gjør at det ikke samler seg så mye skitt på kjedet. Det er heller ikke nødvendig å tørke kjedet etter påføring, slik man ofte ble rådet til ved annen type olje. En klut er likevel nyttig for å forhindre søl av olje når du smører wirene på sykkelen.

Se etter sprekker i dekkene, spesielt på innsiden. Invester i nye dersom mønsteret er slitt. Gjennom vinteren forsvinner en hel del luft fra dekkene. En fotpumpe med manometer viser hvor mye trykk det er i dekkene. Hvilket lufttrykk du skal bruke kan du lese på siden av dekket. Der vil det så "inflate to" eller liknende. Pump til maks! Dersom du ikke har pumpe med manometer, må du klemme på dekket for å kjenne om det er nok luft. Først når det nesten ikke er bevegelse i dekket er det nok luft.

Du må selvsagt også kontrollere bremsene før du legger ut på tur. Gode bremser er ikke bare godt å ha men er dessuten påbudt. Det skal ikke være mulig å klemme bremsene helt inn. Er mønsteret på bremseklossene slitt bør de byttes. Bremseklossene må ikke oljes!

Når alt er kontrollert og sjekket bør du ta en liten prøvetur for å kontrollere at alt funker som det skal. Ikke legg ut på langtur med en gang, det kan du ta etterhvert som du hører om sykkelen har ulyder, eller om det eventuelt finnes andre ting som først må utbedres.

Det er relativt stor slitasje på drev og kjede på sykler med utvendig gir. Dersom du kjenner at girene ikke går presist, kan du først forsøke å justere giret med justeringsskruene. Dersom du ikke selv kan justere giret, eller du kjenner at det glipper når du girer, kan du gå innom en forhandler og sjekke om det kun er en justering som skal til. Dersom det er slitasje, må både kjede og drivverk byttes.
Sykkelløftet er et unikt samarbeid mellom Næringsforeningen, Rogaland fylkeskommune, Statens vegvesen, Stavanger og Sandnes kommune.
Målsetningen er å få flere til å sykle til jobb en gang i uken!
Personvernerklæring
Utviklet av Netpower