TIPS
Klar for høst og vinterføret!
Her er 10 råd for å møte høst og vinterføret på best mulig måte.

Gjennom høsten og vinteren utsettes sykkelen for både regn, søle og salt. Riktig vedlikehold er viktig dersom sykkelen skal fungerer knirkefritt.
Her har vi samlet 10 råd for å møte vinterhalvåret på best mulig måte.

1. Renhold
Regelmessig vask av sykkelen er bud nummer en. Det er lurt å vaske sykkelen mens skit og møkk fremdeles er fuktig. Da går det av lett som en lek. Sykler du på saltede veiere er det ekstra viktig med rask rengjøring, da du ønsker å unngå rust. Alt du trenger er ei bøtte med varmt såpevann og en svamp. Du trenger ikke være like grundig hver gang, men få av det verste.
 
2. Smøre kjedet
Når du har vasket sykkelen er det viktig å smøre kjedet. Drivverket består av mange dyre deler, og hvis disse vil slites ut raskere og fungere dårligere om de ikke smøres.

3. Vinterdekk
Det kan være lurt å bytte til mer hardføre dekk om høsten og vinteren. Både for å unngå punktering og for bedre feste til underlaget. Enkelte produsenter lager dekk med mykere gummiforbindelse for å gi bedre feste på våte veier. Bredere dekk er et godt valg for vinteren. Når du vasker sykkelen så ta en sjekk av dekkene samtidig, fjern glass eller skarpe steiner som senere kan føre til punktering.


4. Dekktrykk
Når veiene er våte kan man slippe litt luft ut av dekkene. På denne måten økes veigrepet og ved at man oppnår større kontaktflate. Litt mindre luft vil også forbedre dekkets evne til å absorbere vibrasjoner på røft føre. Et trykk på 90-95psi gjennom vinteren kan være smart. Du behøver ikke å blåse opp dekkene til 120psi selv om det oppgis på siden av dekket. Dette er kun veiledende og angir max-verdi som dekket tåler. Mange vil hevde at det alsdri lønner seg å pumpe opp dekkene til mer enn 100psi under alle forhold.


5. Forhindre punkteringer
Å tilføre litt flytende latex til eksisterende slanger kan bidra til å unngå punktering når man ruller over noe skarpt. Man kan også gå til anskaffelse av beskyttelses-strips som legges mellom dekk og slange.


6. Skjermer
Foruten å skjerme deg selv fra den verste vannspruten, bidrar skjermene også til å beskytte sykkelen. Dersom sykkelen ikke er designet for montering av skjermer til ramma, er det en rekke skjermer på markedet som man enkelt fester med et klikk. Disse er som regel også veldig lette og meget enkle å fjerne.


7. Unngå rust
Å behandle de delene av sykkelen som raskest utsettes for rust med en anti-korrosjons spray vil sørge for at sykkelen holder seg rustfri gjennom vinterhalvåret.


8. Regelmessig vedlikehold
Høsten og vinteren fører til raskere slitasje på sykkelens komponenter. Sjekke dem regelmessig og helst månedlig. Bremseklosser slites mye raskere i dårlige vær. Sjekk jevnlig hvilken tilstand de er i. Du trenger disse i topp stand for å være sikker på veiene. Fra tid til annen bør også felgene sjekkes. Har de en konkav form? Dette er et tegn på at de er slitte og må skiftes.


9. Sjekk gir og bremsekabler
Vann kan trenge inn i kabelhylsteret og over tid redusere ytelsen ved girskifte samt påvirke bremseegenskapene. Skift kabler fra tid til annen. Dette er ikke kostbart. Påfør kabelen smøremiddel før den settes i hylsteret for bedre funksjon og levetid.


10. Silikon-spray
En silikonspray vil bidra til at skit og lort ikke fester seg til ramme og komponenter. Den skaper en glatt overflate der det meste vil prelle av før det får sjangs til å feste seg. Bare vær forsiktig med å få det på bremseflaten, da man helst ønsker at bremseklossene skal virke.

Sykkelløftet er et unikt samarbeid mellom Næringsforeningen, Rogaland fylkeskommune, Statens vegvesen, Stavanger og Sandnes kommune.
Målsetningen er å få flere til å sykle til jobb en gang i uken!
Personvernerklæring
Utviklet av Netpower